top of page

HOW DOES IT HAPPEN?

 • Kapcsolatfelvétel
  Első lépésként érdemes végiggondolnotok, hogy a Nagy Nap mely eseményeiről szeretnétek fotókat. Ha még nincs meg legalább az esküvő pontos napja és a helyszínek, akkor nehezebb pontos ajánlatot adni és kalkulálni. Ha viszont már szerencsésen kiválasztottátok a Nagy Nap időpontját és a helyszíneket, valamint körvonalazódik előttetek a program is, akkor ezek alapján már könnyen ki tudom alakítani számotokra az ideális ajánlatot. Akár e-mailen, akár telefonon elérhettek és könnyen fel tudjuk venni a kapcsolatot.
 • Árajánlat küldése
  A telefonos/email-es vagy akár személyes találkozót követően - az esküvőtökkel kapcsolatos alapvető információk ismeretében - elküldök számotokra egy hivatalos ajánlatot, melyet, ha - nagy körvonalakban, de legyünk pozitívak: teljes mértékben - rendben találtok, akkor már csak egy szerződéstervezetre és a foglalózásra van szükség. Szerződéskötésig a kiküldött árajánlatot és időpontfoglalást 14 napig tudom fenntartani számotokra. Az ajánlatkérés során természetesen lehetőség van személyesen vagy online videochat formájában is egyeztetni.
 • Szerződéskötés, helyszínbejárás
  Amint elfogadtátok a végleges ajánlatot és a szerződéstervezetet, valamint a foglaló rendezésével egyidőben közösen aláírtuk őket, már csak az esküvőtök napja van hátra és az igazán apró részletek folyamatos egyeztetése kerül majd előtérbe. Többek között tisztáznunk kell időközben a kialakuló forgatókönyvet, indokolt esetben érdemes egyszer akár a helyszín(ek)en is találkozni, bejárni az érdekes pontokat, végigbeszélni, hogy hol mi fog történni, ezzel Ti is és én is alaposan fel tudunk készülni. A fotós kezében nagyon sok fontos szál fut össze, így több praktikus és gyakorlatias tanáccsal tudlak ellátni benneteket, akár a helyszínbejárások során is. A szerződéskötésre és a foglaló rendezésére online és utalásos formában is lehetőség van.
 • Az esküvő napja
  Eddigre már én is megkapom tőletek a végleges és mindenre kiterjedő pontos forgatókönyvet. Ezt betartva és a korábban megbeszéltek szerint foglak követni Benneteket, hogy egyetlen pillanatról se maradjak le. Ha szükséges tudok segíteni a készülődés során, egyszóval amennyiben igényt tartotok rá, fotósból azonnal baráti segítővé is válhatok, hogy minden a leggördülékenyebben menjen számotokra. Akkor kezdek, amikor szeretnétek és akkor fejezem be a munkát, amikor együtt úgy döntünk, hogy megköszönitek a szolgálataimat.
 • Az esküvő után, képek átadása
  15 vagy 20munkanapon belül (ajánlattól függően) kapjátok meg az esküvő eseményein készült válogatott, utómunkázott képeket, Dropbox online felületen 30-60 munkanapon belül jut el hozzátok a zenés slideshow a nyomtatott fotóalbum a legszebb 50 képpel a személyes meglepetésem illetve a díszdobozos pendrive Mindezek természetesen szintén a választott ajánlattól függően. Amíg friss az élmény, addig a legértékesebbek a képek, ezért nem váratlak Titeket hetekig, hónapokig! Ha bármilyen további nyomtatott vagy egyéb online formában is szeretnétek megkapni a fotókat, akkor ezekre is van lehetőség egyedi árszabás szerint.
 • Hány óra jelenlétet tartalmaznak a csomagok?
  Nincs időlimit vagy bármiféle időkorlát. Ez a Ti nagy napotok, a programot Ti alakítjátok, akkor és ott vagyok jelen, ahol szükségetek van rám. Nem kell amiatt aggódnotok, ha bármi is csúszna, hogy nem lesz elég idő rá vagy ott maradok-e. Az első pillanattól az utolsó tánclépésig maradok, ha szeretnétek. (Kivéve a Vegas ajánlatok, amik kifejezetten rövid esküvőkre vannak tervezve, ezek esetében számít az idő.) Általában egyébként az átöltözés utáni visszatérés + kb. fél óra alapján szokott a távozás időpontja kialakulni.
 • Pontosan hány képet tartalmaznak a csomagok?
  Az esküvői fotózásra is igaz a mondás, hogy a kevesebb néha több. Talán többet érnek az átgondolt, minőségi fotók, mintha tucatképek és ismétlések százait kellene átpörgetnetek. Elcsépelt, de a munkám során nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekszem. Program- és esküvő függő, hogy hány kép készül, egy hosszú esküvő napján összesen akár 3-4000 kattintás is összejöhet. Ezek közül kerül ki egy több száz, ajánlattól függően akár 1000 fotót is tartalmazó nyers válogatás, mely az esküvő minden részletére kiterjed. Ez a mennyiség marad meg, ezek kerülnek archiválásra. Az utómunkázott fotók ebből a nyers válogatásból kerülnek ki, általában az adott mennyiség fele, kétharmada. Pontosabb számokat az egyedi ajánlatokban tudok feltüntetni, amikor már ismerem az igényeiteket, látom, hogy nagyjából hány kép elkészítésére lesz lehetőségem. A tapasztalat az, hogy mindig több fotó kerül átadásra, mint amennyi az ajánlatban szerepel. (Az ajánlatokban megadott számok kb. 1,2-1,8-szorosa.)
 • Meg lehet kapni az összes nyers képet?
  Az összes nyers kép nem kerül megőrzésre, mert a nap során folyamatosan szűröm az elkészült képeket. A kiválogatott nyers fotók archiválva lesznek, de nem kerülnek átadásra. Egyszerű hasonlattal élve: az étteremben sem a még csak bepanírozott húst kapja meg a vendég, hanem azt előtte a szakácsnak még meg kell sütnie. Nyers étel, vagyis fotó nem kerülhet ki a készítője kezéből. A fentiek alapján (Pontosan hány képet tartalmaznak a csomagok c. bekezdés) a belém vetett bizalmat szoktam javasolni, hogy megkapjátok tőlem a legjobb képeket, utómunkázva. Ez általában maximálisan elég szokott lenni, hiányérzet nélkül - szerkesztetlen nyers képekre nem mutatkozott még igény utólag.
 • Utómunkázásra kerülnek a képek?
  Az összes nyers fotóból készül egy bő válogatás, ami a legjobban sikerült hibátlan képeket tartalmazza, de még mindig nyersek. Ennek a válogatásnak kb. a fele, kétharmada kerül utómunkázásra. Az utómunka a képek vágását, egyenesítését, kontrasztok, színek korrigálását, hangulatos fényelését jelenti, valamint, amiken az Ifjú pár közel szerepel, azok kapnak egy alap arcretusálást is. Az Ifjú pár vagy Jegyes fotózás képei teljes arc- és bőr retusáláson is átesnek a korrekciós utómunka során. Ezeket a kidolgozott képeket adom át nektek.
 • Mit jelent az Ifjú pár fotózás?
  Szokás kreatív vagy páros fotózásnak is hívni. Esetleg civil ruhás Jegyes fotózással kiváltani. Lehet az esküvőtök napján a programba illesztve vagy külön helyen és időben. Rengeteg ötlet és koncepció szerint lehet egy ilyen páros fotózást elkészíteni, ennek a keretei mindenképpen egy kisebb egyeztetést igényelnek, hogy tökéletes eredményt érhessünk el. Ezzel kapcsolatban minden további információt, javaslatot megtaláltok a letölthető katalógusban.
 • Az Ifjú pár fotózás lehet az esküvőtől külön helyen és időben?
  Természetesen lehet, javasolni is szoktam. Ezzel kapcsolatban minden további információt, javaslatot megtaláltok a letölthető katalógusban.
 • A polgári szertartást külön napon tartjuk, arra is hívhatunk fotózni?
  Természetesen hívhattok. Akár az is egy nagy vendégsereggel megtartott esemény lesz, akár csak szűkkörű, az is az esküvőtök része. Amennyiben hétköznap tartjátok, pl. péntek délután, úgy díjmentesen tartalmazza az esküvői ajánlatotok ezt a külön időpontot is, mintha egy napon lenne minden. (Kizárólag útiköltség merülhet fel.) Abban az esetben azonban, ha egy másik hétvégére esik (szombatra vagy vasárnapra) úgy ez a nektek maximum 2 órás program részemről egy teljes nap fenntartását jelenti. Hiszen erre a napra már nem fogok tudni kiadni egy potenciális másik, teljes esküvőre foglalást. Ezért ebben az esetben a legkisebb ajánlat - kifejezetten csak a Szertartás és csoportképek fotózását tartalmazó csomag, a Vegas - árát kell felszámolnom plusz költségként az eredeti ajánlaton kívül.
 • Mennyi időn belül kapjuk meg a képeket?
  A kiválogatott, utómunkázott, retusált képek 10-15 munkanapon belül kerülnek átadásra. (Bővebb információkat találtok a “Hogyan történik? - Esküvő után, a képek átadása” c. bekezdésben.)
 • Az ajánlatok tartalmaznak fotóalbumot vagy bármilyen más nyomtatott anyagot?
  Igen, a megadott ajánlatok tartalmaznak egy keményborítós, 21x21 cm alapterületű, minimum az 50 legjobb fotót tartalmazó, síkban nyíló prémium minőségben nyomtatott albumot, amit legkésőbb 20-60 munkanapon belül juttatok el számotokra. Minden további album +14.900 Ft-ba kerül. Ha más kérésetek van, kisebb méretű albumok kevesebb képpel, egyszerű nyomtatott fotók vagy nagyobb nyomatok falra, abban is segítségetekre tudok lenni. Ezeken kívül zenés slideshowt, személyes, egyedi, nyomtatott ajándékot kaphattok még, valamint díszdobozos pendrivera és további kisebb meglepetésekre van lehetőségetek.
 • A fotóalbumba Te vagy Mi választjuk ki a képeket?
  Alapvetően azt szoktam javasolni, hogy bízzatok bennem és a látásmódomban. A fotók utómunkájával párhuzamosan szoktam készíteni az albumokat is, tördelni, nyomdába adni, így tudtok a leghamarabb hozzájutni Ti is. Természetesen arra is van lehetőség, hogy Ti válasszátok ki a számotokra legkedvesebb 50-60 fotót, amiből aztán elkészíthetem az albumot, de ezt csak azután fogjátok tudni megtenni, hogy tőlem már megkaptátok az utómunkázott képeket, amikből érdemes lesz válogatni. Így viszont nem tudom garantálni, hogy az esküvőhöz képest 20-60 munkanapon belül eljut hozzátok a nyomtatott fotóalbum, mert rajtatok is múlik mikorra választjátok ki a kedvenc képeiteket. (Kellemetlen dolog "futni a pár után" hetekkel a képek átadása után, hogy válasszák ki a fotóikat az albumba, mintha csak nekem lenne fontos, hogy elkészüljön. De ez szerencsére nagyon ritka eset.) :)
 • Milyen formában kapjuk meg a képeket?
  Alapvetően minden ajánlatban Dropbox online felületen juttatom el hozzátok a képeket webes és nyomdai minőségben is. Az alapajánlatok tartalmaznak egy fotóalbumot, slideshowt, a bővített ajánlatok pedig egy különleges, díszdobozos pendrive-ot is magukban foglalnak, személyes meglepetésekkel együtt.
 • Külön nyomtatott képeket, egyebeket van lehetőség kérni?
  Természetesen, ha egyedi kérésetek, igényetek van a kész fotókkal kapcsolatban, akkor mindenre tudunk megoldást találni, csak jelezzétek nekem. Ezek készítendő anyagoktól függően lehetnek díjmentesek, de plusz költséggel is járhatnak.
 • Egyedül érkezel vagy jön még egy fotós?
  Több opció is lehet: amennyiben az Előkészületeket is szeretnétek megörökíteni, akkor helyszínektől és időpontoktól függően indokolt lehet még egy fotós, hiszen sajnos nem tudok egyszerre két helyen lenni. Pedig de jó lenne! Ha a Szertartások, a Lakodalom vagy a különböző - programtól függő - esetleg egyedi események megkövetelik, szintén szoktam ajánlani még egy fotóst, de ezek nagyon speciális helyzetek. (Többnyire a Szertartás során lehet szükség még egy emberre.) De klasszikus esetben egy fotós általában elég. Ha mégsem, akkor a plusz fotós számára a lakodalom során szintén szükséges ülőhelyet és vacsorát biztosítani (ha a vacsora és buli fotózásában is részt vesz). A plusz fotós ára: 19.000 Ft/óra
 • Szükséges szállást is biztosítani a fotós részére?
  Alapvetően nem. Nagyon extrém körülményeknek kell lenniük, hogy a fotózás végén ne tudjak hazamenni. Nem szoktam szállással tervezni, maximum Budapesttől és Siófoktól is távoli esküvők esetén biztonsági lehetőségként tisztázzuk a szállás kérdését, ha úgy hozná a helyzet, de alapvetően nem szükséges szállással kalkulálni. Bővebben. Ha az esküvő helyszíne 1,5 (nagyon maximum 2) óránál messzebb van tőlem, akkor reális lehet, hogy szállásra is szükségem lesz. Illetve rendhagyó helyzet, ha az esküvőtök másnapján olyan helyen van munkám, ami az esküvőtök helyszínéhez közelebb esik, mint az otthonomhoz, vagyis nem éri meg hazamennem, majd másnap újra a közeletekbe visszamenni - ebben az esetben szoktam kérni a szállás adminisztratív szervezésében való (de nem anyagi!) segíségét.
 • Útiköltség, üzemanyag költség felmerülhet?
  Fotózási naponként - ennek számít az esküvőtök napja vagy egy külön napi páros fotózás - van egy alap kiszállási díj, ami 8.000 Ft. Ez az alapdíj az esküvőtök napján tartalmaz számotokra egy 50 km-nyi utazási keretet, siófoki vagy budapesti indulással kalkulálva - attól függően hova esik közelebb az esküvőtök. Ezt az utazási keretet túllépve a fenti alapdíjon kívül 70 Ft/km költséggel szükséges számolni. Természetesen az alapdíj fejében az első 50 km levonásra kerül a teljes odavissza távolságból. A külön napi páros fotózásoknál a fotózásoknak plusz költsége nincsen csak azért, mert nem az esküvő napján van. De kiszállási díjént útiköltség viszont van - a már említett 8.000 Ft / alkalom. Ez budapesti, Budapest környéki vagy Balaton környéki helyszínekre van kalkulálva. Ha ezeknél távolabbi helyszínre mennénk egy páros fotózás alkalmával, akkor ez a 8.000 Ft a fentiek szerint emelkedhet. Külön napi páros fotózásoknál nincsen 50 km-es díjmentes utazási keret.
 • Külföldi esküvők esetén hogyan történik a járulékos költségek kalkulálása?
  Külföldi vagy nagyon távoli helyszín(ek) esetén teljes mértékben egyedi ajánlat és tervezés szükséges. Az általános koncepció az, hogy a teljes napos Superior ajánlatból indulunk ki, hiszen rövidebb progamért nem feltétlenül érdemes külföldre hívni Magyarországról fotóst. (Kivétel pl. Bécs vagy más határmenti hely, ami lehet, hogy külföld, de nem feltétlenül távoli.) A koncepció pedig úgy néz ki, hogy az esküvő helyszínének megfelelően én keresek utazási és szállás lehetőségeket (a felszerelés miatt nem mindegy, hogy hova és mivel jutok el), kalkulálok egy árat ezekre a költségekre és ez az összeg számít foglalónak, amiből magam szervezem a pontos utazási módot és a szállást. Ezen felül pedig a Superior ajánlat maradék költsége áll fenn, de minimum 50.000 Ft. (Ez az összeg az ajánlatban szereplő tárgyi elemek összértéke.) Természetesen, ha pl. a saját szállásfoglalásaitok kedvezőbbek annál, mint amit én találok és számomra is lenne hely, ami megfelelő, akkor az egy nyerő helyzet és köszönettel fogadom a lehetőséget. Vagyis az esküvői jelenléthez szükséges szállást (előtte és utána következő éjszaka vagy repülős út esetén, ahogy járat van) illetve az oda-vissza út költségeit tartalmazni fogja a Superior ajánlat és csak, ami efelett megmarad, az lesz konkrétan a fotós szolgáltatás díja és, de ez nem lehet kevesebb 50.000 Ft-nál. (Ebben a konstrukcióban az az előnyös mindannyiunknak, hogy nektek és nekem is az az érdekem, hogy minél kedvezőbb legyen a szállásom és útiköltségem ára, hiszen annyival több rész marad meg valós fizetség formájában.) Amennyiben az úti- és szállás költségeket nem fedezi az ajánlatbeli keret, úgy a plusz különbözet viszont már felszámolásra kerül. Példa 1 Alaphelyzet, 250.000 Ft a Superior ajánlat. Ebből maximum 200.000 Ft-ot lehet útiköltségre és szállásra fordítani. Ha meg tudom oldani 120.000 Ft-ból, akkor 80.000 Ft marad rajta kívül fizetségként, 50.000 Ft a tárgyi dolgok anyagköltsége, a 120.000 Ft pedig ugye a foglaló. Így jön ki a 250.000 Ft. (120.000 Ft útiköltség+szállás = foglaló + 80.000 Ft, ami marad fizetségként + 50.000 Ft a tárgyi részek anyagköltsége.) Példa 2 Ha 200.000 Ft-ot emészt fel az út és a szállás, akkor csak a szükséges minimum 50.000 Ft marad meg és minden más a foglaló lesz. Vagyis itt teljesen nullára hozzuk a történetet, gyakorlatilag az exkluzív referencia lesz a fizetségem (az 50.000 Ft pedig a tárgyi dolgok költsége). Példa 3 Ha viszont ennél is többe kerül az út és a szállás, pl. 250.000 Ft, akkor az ajánlat teljes ára a foglaló lesz és ezen kívül a szükséges minimum 50.000 Ft is plusz költség, összesen már 300.000 Ft. Vagyis az én szempontomból ez a verzió sem hoz profitot, "csak" a referencia által képviselt érték az, amivel számolhatok. Amennyiben még ennél is többe kerülne az odajutás és az ottlét költsége, akkor annyival emelkedne az összköltség is számotokra - itt már el kell gondolkozni azon, hogy ez rentábilis-e és nem kedvezőbb-e egy helyi fotóst keresni. Hol éri ez meg nekem? Természetesen ott, hogyha különleges és egyedi helyre juthatok el Veletek, az kiemel a többi hazai fotós közül az elkészült referenciának köszönhetően. Ha esetleg még marad is a keretből (Példa 1) az csak hab a tortán. A lényeg egy win-win helyzet elérése, hogy nekem is megérje, de nektek se dupla költség legyen egy magyar fotós kiutaztatása, aki felszámolja a teljes árat + minden egyéb költséget. Mert ebben a helyzetben anyagilag biztos, hogy jobban járnátok egy helyi fotóssal. Minden másra pedig ott vagyok én! :)
dia andras jegyes 075 IMGR7062 20210806 wm.jpg

ASK FOR AN OFFER

 

If you already know what you want or just want to find out, write to me!

bottom of page